1WSPÓLNE DZIAŁANIA

MALI KUCHARZE

To był niezwykły dzień / 2.10.2019 r./  dla uczniów klasy I c. Bardzo smaczny, zdrowy i kolorowy. Mali „kucharze” przygotowali kanapki, którymi później mogli dzielić się z innymi. Dzieci z radością pokazywały i nazywały przyniesione produkty, które kroiły i nakładały na pieczywo. Podczas robienia kanapek uczniowie kształcili odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijali kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Okazało się, że najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie i kolorowo.

Wychowawczyni klasy I c   Alina Ryzner


SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO
W październiku w świetlicy szkolnej w grupie pierwszej i drugiej odbył się cykl zajęć poświęcony zdrowemu odżywianiu . Uczniowie brali udział w zajęciach, podczas których poszerzali swoją wiedzę prozdrowotną i mieli możliwość przygotowywania zdrowych posiłków. W grupie pierwszej najmłodsi uczniowie robili smaczne , kolorowe kanapki . Grupa druga zaprezentowała przedstawienie pt.” Gdzie mieszkają witaminy „, przygotowała talerz pełen zdrowia złożony z owoców i warzyw.

 .

Rajd Szlakiem Dawnej Twierdzy Przemyśl

Za nami X Rajd Pieszy i IV Rajd Rowerowy Szlakiem Dawnej Twierdzy Przemyśl, w których uczestnikami  byli  zarówno nauczyciele, jak i uczniowie.  Grupa piesza pokonała dystans 5 km, a grupa rowerowa 20 km. Wszystkim uczestnikom imprezy towarzyszył dobry humor i radosny nastrój, połączony z aktywnością oraz zabawą na świeżym powietrzu. Dodatkową atrakcją było spotkanie z historią w Forcie Werner oraz śpiewanie piosenek patriotycznych przy akompaniamencie gitary.


Bieg Niepodległości

To  radość ze wspólnego zaangażowania rodziców, uczniów i nauczycieli w imprezę, której aktywności ruchowej towarzyszyła lekcja historii i patriotyzmu. Satysfakcja tym większa, że pokonując dystans 1918 metrów wszyscy dobiegli do mety w czasie, który pozwolił szkole zająć II miejsce.

 

Spotkania z dietetykiem

Żywe spotkania uczniów z dietetykiem, Panią Anną Polnik to dodatkowy czas uczniów sprzyjający na wzbogacenie wiedzy „Jak zdrowo jeść i żyć”. Ciekawa prezentacja tematu, rozmowy i możliwość zadawania konkretnych pytań podczas spotkań zachęcała do refleksji nad codziennymi dobrymi i złymi nawykami, tak w zakresie odżywiania jak i stylu życia.