1WSPÓLNE DZIAŁANIA

Co  piszczy  w  staropolskiej  kuchni?

Staropolska kuchnia zdecydowanie różniła się od tej, w której codziennie przygotowujemy posiłki. Przekonali się  o tym  uczniowie klasy I c uczestnicząc w zajęciach „Co piszczy w staropolskiej kuchni” w Podziemiach Jarosławia. Uczniowie mogli usłyszeć i zobaczyć w jaki sposób dawniej przechowywano jedzenie, w jakich naczyniach przygotowywano posiłki, jak dawniej pieczono chleb. W kuchni mieszczańskiej pachniało różnymi przyprawami i ziołami, które mogliśmy wąchać. Mieliśmy okazję poznać właściwości i do czego były wykorzystywane np. goździki, cynamon, tymianek, jałowiec, mięta, szałwia lekarska, najdroższa przyprawa świata – szafran, król przypraw – pieprz. Zajęcia bardzo nam się podobały, wzbogaciliśmy swoją wiedzę i przekonaliśmy się, że w staropolskiej kuchni było bardzo dużo pracy, dużo różnych przyjemnych zapachów  i na pewno nie wiało nudą.

Wychowawczyni klasy I c Alina Ryzner


Zdrowo  jem,  więcej  wiem!

Kształtowanie postaw prozdrowotnych jest procesem długotrwałym. Wszyscy wiemy, że warzywa i owoce są zdrowe i powinniśmy spożywać ich jak najwięcej. Jesienią i zimą są szczególnie ważne, gdyż z owoców i warzyw nasz organizm czerpie najwięcej witamin i składników mineralnych odpowiedzialnych za naszą odporność. Z myślą o witaminach  w klasie I c zorganizowano w październiku  „Mój owocowo – warzywny tydzień”. Uczniowie codziennie rysowali lub przyklejali owoce i warzywa, które zjadali w danym dniu. Swoje prace prezentowali na forum klasy przekonując się, jak ważne jest częste spożywanie owoców i warzyw.

Wychowawczyni klasy I c Alina  Ryzner


„W zdrowym ciele zdrowy duch”

Pod tym hasłem minął uczniom oddziałów przedszkolnych cały tydzień nauki, w którym podejmowały różnorodne działania związane  ze zgłębianiem wiedzy na temat naszego zdrowia. Dzieci miały już pewien zasób wiadomości na ten temat tak bardzo popularny dziś w naszym życiu.Ciekawym doświadczeniem było przygotowanie przez uczniów klasy 0b soku warzywno – owocowego ze świeżych składników i sałatki owocowej przez uczniów z 0a. Uczniowie przynieśli potrzebne składniki i wspólnie z paniami wyciskali sok, który cieszył się dużym powodzeniem i bardzo szybko zniknął z kubeczków. Natomiast dzieci z drugiej zerówki kroiły i przygotowały pyszną sałatkę owocową. Wszyscy  uczestnicy „pysznych” zajęć obiecali, że będą ambasadorami zdrowego odżywiania.

M. Paszkiewicz, J. Suchocka, M. Babiś


Dzień krajobrazu

Dzień 20 października jest ogłoszony Międzynarodowym Dniem Krajobrazu. W tym roku Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska szczególną uwagę zwróciła na wartość wody w krajobrazie. W ubiegłym roku odbyło się w Polsce ok. 130 spotkań, spacerów i innych wydarzeń, w których tematem przewodnim był krajobraz. W tym roku także nasza szkoła przystąpiła do akcji jako instytucja promująca zdrowie. Najmłodsi uczniowie z klas pierwszych i drugich, w tygodniu poprzedzającym wydarzenie, odbyli spacer krajobrazowy, w Miejskiej Bibliotece Publicznej obejrzeli film przyrodniczy 3D ,,Głębia oceanu”, uczestniczyli w ogłoszonym z tej okazji szkolnym konkursie plastyczno-fotograficznym oraz wzięli udział w warsztatach przyrodniczo-edukacyjnycho znaczeniu wody w życiu człowieka, zwierząt i roślin, prowadzonych przez leśnika. W quizie będącym podsumowaniem zajęć, nagrody zdobyli: Lena Rząsa kl. Ia – miejsce I, Alan Kosałka kl. IIa – miejsce II oraz Martna Basisty kl. IIc – miejsce III. Pozostali uczestnicy otrzymali upominki ufundowane przez Nadleśnictwo Jarosław.
W szkolnym konkursie plastyczno-fotograficznym ,,Woda w krajobrazie” zostały wyróżnione prace: Zuzanny Bundyra kl. Ib, Fabiana Hadro kl. Ia, Alana Kosałka kl. IIa, Poli Raczyńskej kl. Ic, Zofii Wałczyńskiej kl.Ib oraz Bartosza Żołnierz kl. IIc.
Wydarzenie zostało umieszczone przez Generalną Dyrekcję Ochrony Środowiska na mapie dedykowanej Spacerom Krajobrazowym w Geoserwisie GDOŚ.
Za podjętą współpracę, pracownikom Miejskiej Biblioteki Publicznej i Nadleśnictwa Jarosław, dziękują uczniowie i nauczyciele biorący udział w akcji.


Deszczu też się nie boimy….. Pieszy rajd „Szlakiem Twierdzy Przemyśl”
03.10.2019 r.  uczniowie klas 8a i 8b uczestniczyli w pieszym rajdzie „Szlakiem Twierdzy Przemyśl” zorganizowanym przez Jarosławskie Stowarzyszenie Oświaty i Promocji Zdrowia”. Miejscem spotkania wszystkich grup z Jarosławia, Lubaczowa i Przemyśla była Żurawica. Mimo deszczu, promując zdrowy tryb życia, przeszliśmy do Fortu Werner. Na miejscu czekał na nas przewodnik, który przedstawił uczestnikom historię fortu. Nie zabrakło śpiewu i gier zaproponowanych przez organizatorów, którzy zadbali również o posiłek i drobne upominki dla najaktywniejszych uczestników rajdu.

MALI KUCHARZE

To był niezwykły dzień / 2.10.2019 r./  dla uczniów klasy I c. Bardzo smaczny, zdrowy i kolorowy. Mali „kucharze” przygotowali kanapki, którymi później mogli dzielić się z innymi. Dzieci z radością pokazywały i nazywały przyniesione produkty, które kroiły i nakładały na pieczywo. Podczas robienia kanapek uczniowie kształcili odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijali kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Okazało się, że najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie i kolorowo.

Wychowawczyni klasy I c   Alina Ryzner


SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO
W październiku w świetlicy szkolnej w grupie pierwszej i drugiej odbył się cykl zajęć poświęcony zdrowemu odżywianiu . Uczniowie brali udział w zajęciach, podczas których poszerzali swoją wiedzę prozdrowotną i mieli możliwość przygotowywania zdrowych posiłków. W grupie pierwszej najmłodsi uczniowie robili smaczne , kolorowe kanapki . Grupa druga zaprezentowała przedstawienie pt.” Gdzie mieszkają witaminy „, przygotowała talerz pełen zdrowia złożony z owoców i warzyw.

 .

Rajd Szlakiem Dawnej Twierdzy Przemyśl

Za nami X Rajd Pieszy i IV Rajd Rowerowy Szlakiem Dawnej Twierdzy Przemyśl, w których uczestnikami  byli  zarówno nauczyciele, jak i uczniowie.  Grupa piesza pokonała dystans 5 km, a grupa rowerowa 20 km. Wszystkim uczestnikom imprezy towarzyszył dobry humor i radosny nastrój, połączony z aktywnością oraz zabawą na świeżym powietrzu. Dodatkową atrakcją było spotkanie z historią w Forcie Werner oraz śpiewanie piosenek patriotycznych przy akompaniamencie gitary.


Bieg Niepodległości

To  radość ze wspólnego zaangażowania rodziców, uczniów i nauczycieli w imprezę, której aktywności ruchowej towarzyszyła lekcja historii i patriotyzmu. Satysfakcja tym większa, że pokonując dystans 1918 metrów wszyscy dobiegli do mety w czasie, który pozwolił szkole zająć II miejsce.

 

Spotkania z dietetykiem

Żywe spotkania uczniów z dietetykiem, Panią Anną Polnik to dodatkowy czas uczniów sprzyjający na wzbogacenie wiedzy „Jak zdrowo jeść i żyć”. Ciekawa prezentacja tematu, rozmowy i możliwość zadawania konkretnych pytań podczas spotkań zachęcała do refleksji nad codziennymi dobrymi i złymi nawykami, tak w zakresie odżywiania jak i stylu życia.